U samo pet dana izlovljene 373 tone tune

Bez autora
Jun 26 2011

I ovogodišnji izlov plavorepe tune u Sredozemnom moru i Jadranu trajao je od 15. svibnja do 15. lipnja, a 17 naših tunolovaca ispunilo je hrvatsku izlovnu kvotu od 367 tona te ribe već u prvih 5 dana ribolova. Još 6 tona tuna uhvaćeno je udičarskim alatima. Najviše se lovilo oko otoka Jabuke, prema propisima tune nisu smjele biti lakše od 8 kilograma, a takva nedorasla riba namijenjena je uzgoju u kavezima gdje konzumnu težinu od 30 kilograma dosegne za dvije i pol godine. Ovako brz izlov naše kvote tuna svjedoči da te ribe u našem moru ima više nego što to procjenjuje Međunarodna komisija za očuvanje atlantske tune (ICCAT). Velike tune u potrazi za sitnom plavom ribom već dulje nanose veliku materijalnu štetu našim ribarima, kidajući im mreže u kojima su srdele i inćuni (mreža plivarica stoji od 400.000 do 700.000 kuna).

U samo pet dana izlovljene 373 tone tuneI ovogodišnji izlov plavorepe tune u Sredozemnom moru i Jadranu trajao je od 15. svibnja do 15. lipnja, a 17 naših tunolovaca ispunilo je hrvatsku izlovnu kvotu od 367 tona te ribe već u prvih 5 dana ribolova.

Još 6 tona tuna uhvaćeno je udičarskim alatima. Najviše se lovilo oko otoka Jabuke, prema propisima tune nisu smjele biti lakše od 8 kilograma, a takva nedorasla riba namijenjena je uzgoju u kavezima gdje konzumnu težinu od 30 kilograma dosegne za dvije i pol godine.

Ovako brz izlov naše kvote tuna svjedoči, kako je za Vjesnik rekao predsjednik Ceha ribara HOK-a Vladan Bojić, da te ribe u našem moru ima više nego što to procjenjuje Međunarodna komisija za očuvanje atlantske tune (ICCAT).

On upozorava da velike tune u potrazi za sitnom plavom ribom već dulje nanose veliku materijalnu štetu našim ribarima, kidajući im mreže u kojima su srdele i inćuni (mreža plivarica stoji od 400.000 do 700.000 kuna).

Hrvatska će zato od ICCAT-a zatražiti povećanja svoje izlovne kvote tuna već za iduću godinu. ICCAT je u posljednjih nekoliko godina drastično smanjio izlovnu kvotu tog morskog predatora za ribare 14 sredozemnih zemalja, koja je za 2011. iznosila 10.000 tona.

Ta kvota podijeljena je na osnovi tradicije ulova tuna te veličine pojedine ribarske flote. Hrvatska izlovna kvota tuna iznosila je, primjerice, 970 tona u 2006. godini, 690 tona u 2009. godini, te lani samo 393 tone, što je 17 tona više nego ove godine.

U 2011. godini za sportski i rekreacijski ribolov na našem moru osigurano je 2 tone, odnosno tona tuna. Bojić napominje kako su ICCAT-ovi promatrači strogo nadgledali izlov tuna na svakom našem brodu, kao i prekrcaj ulova iz transportnih u uzgojne kaveze.

Prilikom izlova tuna mrežama određeni broj manjih primjeraka ribe je uginuo, a promatrači su naredili da ih se baci u more. Inače, hrvatski ribari imaju povlasticu loviti tune težine već od 8 kilograma, jer se Jadran smatra prirodnim tunogojilištem, dok ostale sredozemne flote smiju loviti tune teške najmanje 30 kilograma.

U Hrvatskoj rade još samo tri tunogojilišta, što je upola manje nego prije nekoliko godina. Razloga tome je sve niža otkupna cijena tuna na japanskom tržištu. Naime, u svijetu se otvaraju brojna nova tunogojilišta - od Turske i Jemena do Meksika, što je znatno smanjilo otkupnu cijenu te ribe, koja se prošle godine kretala od 16 do 18 eura za kilogram. Hrvatska godišnje izveze oko 4000 tona tuna u vrijednosti 80 milijuna dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik